Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Dinsztelés vagy pirítás – mi a különbség?

Dinsztelés vagy pirítás – mi a különbség?
Vannak különböző konyhai fogások, trükkök, amiket szinte minden nap alkalmazunk, de talán nem is tudunk róla. 

Egyszerűen azért, mert csináljuk a megszokott lépéseket, de soha senki nem mondta el, hogy annak mi is a neve, ha szakszerűek akarunk lenni.

És előfordul ennek az ellenkezője is: amikor meg van az ember győződve róla, hogy egy bizonyos műveletet végez éppen, aztán kénytelen később rájönni, hogy nem, azt másképp kell, és ő teljesen mást csinált. Nagyon sokan vannak így például a dinszteléssel.

Mit gondolunk, mi az a dinsztelés?

Bevallom, mikor kezdő voltam a konyhában, én is így jártam. Szentül meg voltam győződve róla, hogy a dinsztelés tulajdonképpen az, amikor fedő alatt pirítok valamit. Például hagymát, azt klasszikusan dinsztelni szoktuk sok magyar étel főzésekor.

dinszteles

Nos, egyszer a kezembe akadt egy recept, ami a szokásosnál kicsit részletesebben írta le, hogy mit is kellene csinálni, és itt szembesültem vele, hogy a dinsztelés nem csak ennyi. Tulajdonképpen sokszor mégis azt csináltam, de ez nem feltétlenül rajtam múlt.

Mi is akkor igazából a dinsztelés?

Odáig rendben van, hogy forró zsiradékon pirítunk valamit, sőt, a fedő is stimmel. Csakhogy kimaradt egy igen fontos elem, méghozzá az, hogy a dinszteléshez bizony szükség van folyadékra is. Ez általában víz, de lehet az alapanyag saját leve is – utóbbi gombánál, hagymánál például jól működik, így sikerült nekem valóban dinsztelni, miközben nem is tudtam róla. Ha az alapanyag nem ereszt levet, pici vizet kell hozzá tenni, és lefedni. Ez lesz a dinsztelés, ebben különbözik a sima zsiradékon pirítástól.

A dinsztelés célja, hogy az étel úgy puhuljon meg, hogy közben az ízek és a tápanyagok ne illanjanak el. A dinsztelés során amellett, hogy az ételt megpirítottuk, tulajdonképpen gőzben főzzük tovább – egyfajta ötvözete a pirításnak és a párolásnak. Intenzívebb ízélményt, puhább állagot kapunk a végén, ezért érdemes ehhez a módszerhez nyúlni.

A dinszteléshez tökéletes választás egy lábas, vagy ha további hozzávalókat nem tesszük az ételbe, akkor egy magasabb falú serpenyő, természetesen méretben tökéletesen passzoló fedővel. Próbálja ki, és meglátja, mennyivel jobb, mint egyszerűen csak pirítani!

Árukereső.hu Árukereső.hu