Aki már némi süteménysütés miatt is megfordult a konyhában, az tudja, hogy némelyik receptben csak tojássárgáját vagy –fehérjét kell az alkotóelemekhez keverni. Igen ám, de a tojás a mai napig komplett csomagban kerül eladásra, tehát a héján belül megtalálható mindkét része. A szétválasztáshoz használatos, szakácsműsorokban és gasztronómiai témájú filmekben látható módszer, nem túl bonyolult, de azért kíván némi rutint.
Jól jön egy kis kézügyesség
A régi, jól bevált szokás ugyanis úgy működik, hogy nagyjából középtájon megtörjük a tojás héját, óvatosan szétnyitjuk, majd egy tányér felett egyik tojáshéjdarabból a másikba öntözgetjük a tartalmát. Mivel a sárgája nehezebb, a fehérje a mozgás hatására gyorsan kifolyik a tányérba, az egyik héjdarabban pedig ott marad a sárgája!
Ez az elmélet, de a gyakorlat azonban néha mást mutat
Kellő rutin nélkül megeshet, hogy rossz helyen törjük fel a tojást, vagy egyszerűen szétroppan a kezünkben, és az egész sárgája ugyanúgy a tányéron landol, mint a fehérje. Ez főleg akkor nagy gond, ha kemény habot akarunk verni a tojásfehérjéből. Ha ugyanis akár csak néhány csepp sárgája is kerül bele, már nem lesz jó a habunk és emiatt a süteményünk vagy a madártejünk sem.
Sok tojásnál időrablás a kézi szétválasztás
Ha egy-egy tojással kell elvégeznünk a szétválasztási procedúrát, akkor nincs gond, de ha rendszeresen sütünk a szeretteinknek olyan édességet, amelynek tésztájába tojáshab kerül, vagy gyakran készítünk habcsókot vagy Pavlova tortát – ami tulajdonképpen egy óriási habcsók mindenféle finomsággal megtöltve vagy megpakolva – akkor érdemes segítséget hívni a sok tojáshoz.
A „csináld magad” módszer nem az igazi
A különböző weboldalakon házi praktikaként megtalálható az a módszer, hogy tányérba ütik a tojást, majd egy félliteres műanyag palack segítségével szippantják ki a sárgáját a fehérjéből. Ez azonban több sebből is vérzik, hiába tűnik elsőre környezetvédő és újrahasznosító dolognak. Ráadásul a használata sem annyiból áll, hogy kivesszük a fiókból. Egyrészt azért, mert a felhasználás előtt el kell mosni a PET palackot, hogy a korábban benne lévő folyadék ne keveredjen a tojással. Ezt követően rendesen meg is kell száradnia, hogy a víz ne kerüljön a tojássárgájába. A használat után pedig ki kell dobni, amivel csak a háztartási hulladék mennyiségét növeljük.
Segít a technika!
A megoldás egy apró, de professzionális szilikon eszközben rejlik, a tojássárga szétválasztóban! Teljesen manuális, így nincs, ami elromolhatna benne. Az egész tartós szilikonból készült, ami higiénikusan tisztítható minden használat, így elég csak egyszer megvenni, nem termelünk vele több szemetet. Használata pedig mindennél egyszerűbb, hiszen a pumparész összenyomásával, egy mozdulattal felszippanthatjuk a tojássárgáját, majd a kiengedéssel egy másik tálkába máris áthelyezhetjük. A szilikon ráadásul nem tartalmaz olyan káros vegyületeket, mint a PET palack és ez azt jelenti, hogy az ételeinkbe sem kerül bele semmilyen oda nem illő anyag.
Ha nem megy, az nem az eszköz hibája
Megesik, hogy a tojás sárgája nem kiemelhető, főleg akkor, ha nem friss, hanem többhetes darabbal próbálkozunk. Ilyenkor előfordulhat, hogy a tojássárgája szétesik, persze, ettől még használható más ételhez vagy házi péksütemények tetejének megkenéséhez, tészták készítéséhez. Az, hogy milyen színű a tojás héja, a belbecs szempontjából teljesen mindegy, tyúkfajtától függ.