Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így élvezheted a téli hónapokban a nyár és az ősz legfinomabb ízeit

Így élvezheted a téli hónapokban a nyár és az ősz legfinomabb ízeit
A hideg idő beköszöntével sokan nem csak a strandszezont, de a nyár és a korai ősz szezonális gyümölcseit és zöldségeit is fájó szívvel búcsúztatják. 

Pedig elég néhány befőttes üveg és pár jó házi praktika ahhoz, hogy a legjobb ízeket az év leghidegebb napjain is élvezhessük.

Most megmutatjuk, az ősz beköszöntével milyen gyümölcsöket és zöldségeket érdemes begyűjteni, és hogyan készülhet azokból házilag a legfinomabb kompót, lekvár, vagy savanyúság. Hogy soha többé ne kelljen azt mondanod: „dunsztom sincs”!

Mire van szükség a befőzéshez?

Sokak számára a befőzés misztikus dolog, melyet csak sok évtizednyi tapasztalattal rendelkező nagymamák képesek igazán jól csinálni.

A valóság azonban egészen más. A megfelelő eszközök és felkészültség birtokában ugyanis bárki készíthet otthon olyan kompótot, lekvárt vagy savanyúságot, mely a téli hónapokban is képes felidézni a napsütötte nyári délutánokat.

Ha szeretnénk nekivágni saját kompótunk elkészítésének, alapvetően a következő dolgokra lesz szükségünk:

  • a számunkra kedves zöldség vagy gyümölcs. Bármi lehet, de ezt lentebb még bővebben is kitárgyaljuk;
  • megfelelő eszközök az alapanyag feldolgozására és az üvegek fertőtlenítésére;
  • jó minőségű befőttes üveg, pontosan passzoló tetővel. Minél több, annál jobb;
  • konyharuha, papírtörlő, mert a befőzés bizony képes felforgatni az egész konyhát;
  • nagyobb fazék vagy üst - befőzés esetén a zöldségek mosására, dunsztolásra, lekvár készítése esetén pedig magához a főzéshez is szükség lesz rá;
  • hely, ahol a mindenféle jóval töltött befőttesüvegeket tárolhatjuk.

Ugye, nincs is szükség túlzottan sok dologra? Ami pedig a legjobb, hogy nincs szükséged évtizedes tapasztalatra sem.

A higiéniai szabályok betartása mellett ugyanis a befőzés szinte gyerekjáték. Elég néhány megbízható recept és kedvenc kompótunkat vagy lekvárunkat akár egy kis lakás kis konyhájában is könnyedén elkészíthetjük.

És ne feledkezzünk meg természetesen a találékonyságról sem, hiszen ha már kicsit sikerült belerázódni a dologba, befőttes üvegeinket rengeteg, finomabbnál finomabb dologgal tölthetjük meg.

A gyümölcskompótoktól kezdve, a savanyúságon át, egészen a különleges, keleties chutney-ig.

Milyen zöldség vagy gyümölcs kerülhet ősszel a befőttes üvegbe?

Mivel már jócskán kilábalóban vagyunk a nyárból, így érdemes minél hamarabb beszerezni a befőttes üvegeket és az egyéb hozzávalókat, hogy nekifogjunk a télire történő felkészülésnek.

Augusztusban még sok olyan gyümölcs és zöldségféle terem meg a kertekben, ami a megfelelő eljárással tökéletesen tartósítható. befozes

A málnából, a szilvából, az egresből és ribizliből kiváló lekvár készülhet, a sárgabarack, a nektarin, az őszibarack, és a körte pedig tökéletes kompót-alapanyag. Az uborkából és a paradicsomból isteni, vitaminokkal teli savanyúságot tehetünk el a hideg napokra.

Ősszel sem szűkölködünk zöldségben és gyümölcsben, hiszen a szeptember és az október az alma, a birs, a füge, a szőlő, a csipkebogyó, a paprika, a vöröskáposzta, a karfiol és a padlizsán hónapjai. Ezek a növények szintén remek alapanyagként szolgálnak abban az esetben, ha ízletes, vitaminokban gazdag kompóttal vagy savanyúsággal szeretnénk készülni a hosszú, hideg télre.

A jó befőtt szempontjából a higiénia a legfontosabb

Ha nem szeretnénk, hogy az általunk készített befőttek használhatatlanok legyenek, az alapanyagok minősége mellett kiemelt figyelmet kell fordítanunk a higiéniai előírásokra. Használat előtt üvegmosó segítségével mindig mossuk ki és fertőtlenítsük az üvegeket.

Miután belekerültek a gyümölcsök vagy a zöldségek, figyeljünk a megfelelő hőkezelésre és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy minden esetben lehetőleg új, jól záró, hibátlan minőségű befőttes üvegeket használjunk. Az évek óta használt üvegek ugyanis sokszor beszűkülnek, kicsorbulnak, tetejük elrozsdásodik és nem zár rendesen. Ráadásul a fertőtlenítésük is jóval körülményesebb, mintha új üvegeket használnánk.

Éppen ezért, mielőtt belekezdenénk kedvenc gyümölcseink vagy zöldségeink tartósításába, mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy elegendő, a minőségi elvárásoknak megfelelő befőttes üveggel rendelkezünk.

Abban az esetben, ha a higiéniai szabályokra odafigyelünk, gyakorlatilag bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt sikeresen tartósíthatunk, és egész évben élvezhetjük kedvenc, szezonális ízeinket.

Árukereső.hu Árukereső.hu