Paraméterek
Anyaga: magas porozitású, nagy hő-, és hőlökés-állóságú, nagy párafelvevő képességű, első osztályú tűzálló samott
Mérete: 40*30 cm; 2,5 cm vastag
Doboz mérete:47*37*9 cm
Bruttó súlya: 6,74 kg
Nettó súlya: 5,92 kg
Egyéb részletek:
- Gyártási technológia: plasztikus formázás
- Színe: rózsaszín / sárgás-rózsaszín
- Sűrűség: 1950 kg / m3
- Nyitott porozitás: 27-31 %
- Hőlökésállóság: >30
- Alkalmazási hőmérséklet. max.: 1200 °C
- Hőtágulás (lineáris): 0,5% 1000 °C-nál
- A Magyarországon forgalmazott samottok többségével ellentétben megfelel az ÖNORM B 8306 kályhás samott szabvány előírásainak.
A pizzakő segítségével valódi, kemencés pizzát, kenyeret süthetünk a konyhai, légkeveréses vagy gázsütőben. A pizza vagy kenyér alja finom, ropogós és barna lesz, nem ázik el, mint a tepsin.
- helyezze a sütőbe a pizzakövet, majd a sütőt melegítse elő maximális hőmérsékletre (250 °C), majd a maximális hőmérséklet elérése után a pizzakövet hagyja még további 20 percig melegedni.
- a kinyújtott, feltéttel ellátott pizzát helyezze az előmelegített sütőben levő forró pizzakőre pizzalapát segítségével. Ha a pizza túl nagy, vagy nincs pizzalapátja tegye ki a felforrósított pizzasütő lapot a tűzhelyre vagy vágódeszkára egy szilikon edényfogó kesztyűvel, és csúsztassa rá a pizzát, majd a lapot helyezze vissza a sütőbe.
- amint a pizza elkészült, vegye ki a pizzát pizzasütő lapáttal, vagy a pizzasütő lapot vegye ki a szilikon edényfogó kesztyűvel, és csúsztassa le róla a pizzát.
- a sütőlapot ne olajozza, ne lisztezze, ne vizezze! A forró lapot csak szilikon edényfogóval fogja meg, és csak fa vágódeszkára helyezze. Vigyázzon, a pizzakő sokáig forró marad!
- a sütőlapon ropogós kenyér, burgonya is készíthető, vagy sütőpapíron, fóliába csomagolva akár húsok, egyéb ételek.
Másik felhasználási mód:
A cserépkályha tűzterét kemencévé alakíthatja. Ehhez a tűz leégése után helyezze a sütőlapot a parázsra, hamura, majd zárja be a tűztérajtót. Várja meg, amíg a tűztér hőmérséklete a megfelelő hőmérsékletre hűl, a hőmérséklet követéséhez használjon sütőhőmérőt, vagy infra hőmérőt. A megfelelő hőmérséklet elérésekor helyezze a pizzát, kenyeret, péksüteményt közvetlenül, egyéb ételt kerámiaedényben a sütőlapra.
Tisztítása: A vízzel való tisztítást kerülje, helyette egy fém spatulával kaparja le az esetleges tésztát a kőről. Mosogatógépben nem mosható!