Aki az utóbbit preferálja, nagy fába vágja a fejszéjét. Bár a köztudatban az él, hogy pálinka bármiből főzhető, sőt, pálinkát bárki tud főzni, ez nem teljesen igaz. Persze igen, valami pálinkaszerű löttyöt biztosan mindenki tud készíteni, de jó pálinkát már jóval kevesebben.
A jó pálinka ugyanis nem készülhet akárhogyan, akármiből és akármivel. Meg kell adni a módját a folyamatnak, körültekintően kell kiválasztani az alapanyagokat és az eszközöket egyaránt.
Milyen a gyümölcs?
Nem, a közhiedelemmel ellentétben nem az a jó, ha túlérett, vagy szinte félig rohadt gyümölcsöt dolgozunk fel pálinkának! Figyelni kell arra, hogy a gyümölcs érett legyen, de nem túlságosan. A félig nyers sem jó. A gyümölcs adja a pálinka zamatát – miért is lenne mindegy, hogy milyen?
Milyen erős?
Nem minden az alkoholtartalom. Az ideális pálinka körülbelül 51 fokos. Nem kell több, nem lesz attól jobb, hogy erősebb! A 70 fokos kerítésszaggatók hatásosak ugyan, de élvezni véletlenül sem lehet őket, hiszen ízük nem sok van, csak a tömény alkohol érezhető. Akkor pedig kár a gőzért (és a gyümölcsért).
Miben készül?
Bizonyára mindenki tudna építeni valami pálinkafőző-szerű képződményt, ami a célnak megfelel. De ezekben a tákolmányokban aligha fog minőségi pálinka készülni. Ha azt szeretnénk, hogy a pálinkák finom és élvezhető legyen, érdemes beruházni egy pálinkafőzőre, amiben úgy tudjuk elkészíteni a nedűt, ahogyan azt kell.
Pálinkafőzőből többféle áll rendelkezésre mind méret, mind pedig alapanyag tekintetében. Nagyon praktikus, egyszerűen használható, inox pálinkafőzők kaphatók, amik segítségével könnyű kihozni a gyümölcsből, amit csak lehet. Az űrtartalom attól függ, mennyi pálinkát szeretnénk készíteni.