Az egyik ilyen a lencseevés. Viszont arról több verziót is lehet hallani, hogy mikor is kell pontosan enni azt a lencsét: szilveszter vagy újév napján? És miért is fontos ez?
Bőség a következő évben
Lencsét a hagyomány szerint azért kell enni, hogy legyen pénzünk a következő évben. A lencseszemek a pénzérméket szimbolizálják, így ha jó alaposan teleesszük magunkat vele, a babona szerint bőség vár ránk.
Sokan azonban rosszul tudják: a lencsét nem szilveszterkor kell megenni, hanem újév napján. Amit ugyanis újévkor csinálunk, az lesz jellemző az egész évünkre – legalábbis a babona ezt mondja. Ha lencsét eszünk, gondoskodhatunk a szerencsénkről anyagi értelemben.
A lencse állítólag egyéb apró szemű étellel is helyettesíthető, mint a rizs, a borsó, a bab. Ezek azonban nem annyira hatásosak, így mégis az a biztos, ha lencsét eszünk. Fontos ügyelni arra, hogy az év első napjának első étele legyen a lencse – csak így számíthatunk a kívánt hatás elérésére!
Hogyan készíthetjük el a lencsét?
Szerencsére a lencsének nagyon sok elkészítési módja van, így mindenki találhat olyat, ami megfelel az ízlésének. Lehet főzelék, leves, vagy akár saláta is – utóbbi például nagy kedvenc nálunk.
Amit fontos tudni, hogy a lencsét órákon keresztül áztatni kell az étel készítését megelőzően, hogy ne legyen száraz, és megduzzadjon. Ha ez elmarad, nem lesz jó az elkészített étel sem, így erről ne feledkezzünk meg. Áztatás után már a szokott módon csinálhatunk mindent a főzés során.
Levest és főzeléket általában azok főznek a lencséből, akik amúgy is szeretik. Akiknek kevésbé szimpatikus az íze, annak remek alternatíva lehet a lencsesaláta, ami erőteljes egyéb ízeket is felvonultat: hagymát, virslit, majonézt, így a lencse kevésbé meghatározó benne.