Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen pálinkafőzőt válasszunk, ha a minőségi házi párlat a cél?

Milyen pálinkafőzőt válasszunk, ha a minőségi házi párlat a cél?
Szilva, barack, körte. Legyen az alapja bármilyen gyümölcs, a magyar pálinka messze földön híres. 

Nem véletlenül, hiszen hazánkban az otthoni pálinkafőzésnek valóságos kultusza van.

De milyen eszközzel érdemes nekivágni a feladatnak, ha a cél a minőségi párlat elérése?

 

Végy egy pálinkafőzőt! De milyet?

Nagy valószínűséggel nincs köztünk olyan, akinek legalább egy rokona vagy ismerőse ne kísérletezett volna már saját pálinka készítésével. Ezt szigorú szabályok mellett ugyan, de néhány éve legálisan megtehetjük. Nem meglepő tehát, hogy egyre többen választják hobbinak a hazánkban nagy hagyománnyal rendelkező párlatkészítést.

A folyamat legalizálása megnyitotta a kaput a piac előtt, így mára kiváló minőségű lepárlókat és pálinkafőző kiegészítőket vásárolhatunk. Az alapszabályok betartásával pedig biztonságosan készíthetünk tökéletes minőségű házi pálinkát.

A választás azonban sokak számára nehéz. Miben különbözik a kisüsti és az egylépcsős lepárló? Szimpla vagy duplafalú pálinkafőző az ideális? Ha nem szeretnénk pórul járni és elpocsékolni a drága alapanyagot, érdemes jól körülnézni a háztartásban használható berendezések közt.

Egylépcsős vagy kétlépcsős rendszer?

A cefre lepárlása alapvetően kétféle rendszeren történhet. A sokak által ismert kétlépcsős (úgynevezett kisüsti) lepárlón, illetve a modernebb, egylépcsős rendszeren.

A legfőbb különbség a kettő közt, hogy az előbbi megoldás esetén a párlat kétszeri lefőzést igényel. Az első főzés során lepároljuk a cefre levét, elválasztva azt a szárazanyagtól. Az így születő párlat az úgynevezett alszesz, mely fogyasztásra még nem alkalmas. A következő lépcsőfok, az úgynevezett finomítás teszi valódi pálinkává. pálinkafőzés

A módszernek természetesen megvannak a maga előnyei és hátrányai is. A kisüsti párlat általában vaskosabb, aromásabb, „háziasabb jellegű”, így sokan kedvelik. A kétszeri felfűtés azonban energia- és időigényes, így ipari körülmények közt kevésbé kifizetődő.

A nagyobb szeszfőzdékben éppen ezért egyre népszerűbbek a modern, egylépcsős lepárlórendszerek. Ezek lényege, hogy a folyamat során nincs szükség finomításra. Egyetlen lefőzést követően fogyasztható párlatot kaphatunk. Gyorsabbak és gazdaságosabbak, azonban fontos megjegyezni, hogy jóval drágábbak is. Házi körülmények közötti használatuk nem jellemző.

Szimpla vagy duplafalú pálinkafőző?

A szimpla falú pálinkafőzők gyorsan felfűthetők, takarékosak, és nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy kedvező áron beszerezhetők.

Fontos azonban, hogy a szimpla falú pálinkafőző csak kisebb mennyiségű párlat készítésére alkalmas, a főzés során pedig kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a cefre ne égjen le.

Házi használatra, kisebb mennyiség főzésére azonban ideális megoldást jelent.

duplafalú pálinkafőző már komolyabb megoldás, és leginkább azok számára ajánlott, akik nagyobb mennyiségű párlat készítésén gondolkodnak. A duplafalú főző hőtartása gazdaságosabb, a cefre melegítése egyenletesebb.

Nagyobb biztonságban dolgozhatunk vele, hiszen a dupla falnak köszönhetően és az odakozmálása elkerülhető. Ez azonban anyagi szempontból már nagyobb beruházást jelent

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a választás céljainktól és pénztárcánk vastagságától függ. A szimpla falú főzőberendezések olcsóbbak, míg a duplafalú megoldások lehetővé teszik a nagyobb mennyiség biztonságos, kényelmes lepárlását is.

Mit válasszak, ha otthon főznék?

Az otthoni pálinkafőzés alapvetően nem nagy ördöngösség. A lényeg, hogy jófajta, céljainknak megfelelő főzőberendezést válasszunk.

Mint azt láthattuk, házi használatra tökéletesen megfelel egy kétlépcsős rendszerű, háztartási pálinkafőző, melyhez már egy komolyabb rendszer árának a töredékéért is hozzájuthatunk.

Segítségével otthonunkban, a tűzhelyen is elkészíthetjük első saját párlatunkat.

Ha igazán jó minőségű párlatot szeretnénk azonban készíteni, az üst alapanyaga is számít, pálinkafőzőinket rozsdamentes acél üstből és rézből készült kupolával forgalmazzuk, a legminőségibb főzet elérése érdekében.

 

És természetesen nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a főzőberendezés még nem minden.

Ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint jó minőségű alapanyag kerüljön a cefrébe. Hiszen, ahogy a mondás tartja: pálinkát főzni bármiből lehet, azonban nem biztos, hogy érdemes.

Árukereső.hu Árukereső.hu