A paradicsom befőzésére többféle módszer áll rendelkezésre, tekintve, hogy mindenki másképp szereti. Első körben meg kell határozni, hogyan szeretnénk a paradicsomot később felhasználni. Lehet a befőzött paradicsom híg szósz, lehet paradicsomlé, lehet darabos, tartósíthatjuk egészben vagy aszalva.
Persze mindezt meg lehet venni a boltban is. De olcsóbb, egészségesebb, ha mi magunk készítjük el. Ráadásul semmi sem hasonlítható ahhoz a diadalittas érzéshez, hogy igen, megcsináltuk, a saját paradicsomunkat ehetjük télen!
Mivel azonban a paradicsom nem fogja befőzni saját magát, itt az ideje, hogy előkészüljünk a folyamathoz, ha eddig még nem tettük. Kezdetnek például döntsük el, milyen formában szeretnénk elrakni a paradicsomot, és szerezzük be a szükséges eszközöket.
Ha paradicsomlevet szeretnénk eltenni
A paradicsomlé, mint tudjuk, teljesen folyékony, vagyis kezdetnek jó alaposan át kell passzírozni a gyümölcsöt (bizony, a paradicsom valójában gyümölcs). Ehhez kell egy jó minőségű paradicsompasszírozó, aminek segítségével könnyen végre tudjuk hajtani a műveletet.
A paradicsom passzírozó sokféle lehet. Lehet tál formájú, különböző betétekkel, lehet olyan, mint egy klasszikus húsdaráló. Persze a mérete is eltérő, ahogy az is, hogy mennyi paradicsomot tudunk adott idő alatt ledarálni a segítségével.
Mindenki maga tudja, hogy melyik igazán hasznos és kényelmes a számára, nálunk mindenesetre több típus is elérhető!
Sűrített paradicsom
A sűrített paradicsom esetében is elengedhetetlen a darálás, de ezt nem kell olyan hígra készíteni, mint a paradicsomlevet. Nagyon jól jön néhány üveggel télen, amikor készítenénk egy jó paradicsomos húsgombócot, bolognait, töltött paprikát – össze sem lehet hasonlítani a bolti sűrített paradicsomot a házival!
Ha megvan a megfelelő paradicsompasszírozó, akkor már csak egy jó receptre lesz szükség ahhoz, hogy a lehető legjobb paradicsomszósz készülhessen.
Darabos paradicsombefőtt
Ebben az esetben darálásra nincs szükség, de fel kell vágni a paradicsomokat megfelelő méretű darabokra. Ebben segítségünkre lehet néhány kellőképpen éles kés.
Azért nem mindegy, milyen kést használunk erre a célra, mert a paradicsom belül nagyon puha, ehhez képest a héja viszonylag kemény. Ha a kés nem éles, rá kell nyomnunk a gyümölcsre ahhoz, hogy el tudjuk vágni, így viszont a belső része kifordul, szétfolyik. Éles kés esetében nincs ilyen probléma, mert könnyen átvághatjuk a héjat is.
Szükség lesz egy jó nagy edényre
A befőzéshez kelleni fog egy fazék. Hogy ez mekkora, az értelemszerűen függ a paradicsom mennyiségétől – minél több van, annál nagyobb fazékra érdemes beruházni. Hiszen egyszerre könnyebb és gyorsabb főzni a paradicsomot, mint sok részletben.
Ha tekintélyes mennyiségű befőttet szeretnénk készíteni, egy nagyméretű fazék aranyat érhet, hiszen akár egy főzéssel meg is vagyunk. Így nem fog napokig tartani a főzés.
A legfontosabbak: a dunsztosüvegek
A paradicsom végül befőttesüvegekbe kerül, ezeket is fontos előre beszerezni. Egy lényeges lépés, hogy a megfőzött paradicsomot még forrón kell az üvegbe tenni. Az üveget ezután jól le kell zárni, és jöhet a dunsztolás, vagyis jól be kell bugyolálni a befőttesüvegeket.
Nagyon lényeges, hogy az üvegek teljesen tiszták, csíramentesek legyenek, mert ha ez nem teljesül, hamar dobhatjuk ki a befőtteket. Persze az üvegek is különböző méretűek lehetnek, így eltérő adagokat tudunk készíteni a befőttből, igény szerint. Nálunk többféle méretben talál dunsztosüveget!
A paradicsom befőzés titka a részletekben rejlik, fontos, hogy ismerjük az egyes trükköket. Ahogy az is, hogy meglegyenek a megfelelő eszközeink. Így biztosan tökéletes befőtteket fogunk készíteni, már első próbálkozásra is.