Az igazán jó szakácsok odafigyelnek arra is, hogy minden egyes konyhai feladathoz különböző késeket használjanak.
Más megoldást kíván ugyanis a zöldség, a sajt a húsok, vagy épp a halételek szeletelése.
Most bemutatjuk a konyhában leggyakrabban használt késfajtákat, és azt is, melyiknek mi a feladata.
Filéző- és csontozókés
A filézőkés legfőbb feladata a szálkák eltávolítása a halételekből, míg a csontozó ezzel szemben (ahogy neve is sugallja), a húsételekből segít eltüntetni a felesleges csontokat. A két megoldás első ránézésre hasonlónak tűnik, ugyanis mindkettő egyformán hosszú, vékony pengével rendelkezik. A filézőkés azonban valamivel hajlékonyabb anyagból készül, annak érdekében, hogy egyszerűbben és kényelmesebben távolíthassuk el vele a halszálkákat.
Ha rendszeresen fogyasztunk halételeket, mindenképp szükségünk lesz egy jó minőségű filézőkésre, ha pedig a grill és a BBQ a mindenünk, nem hiányozhat az arzenálból egy igazán masszív, strapabíró pengével ellátott csontozókés sem, mellyel a csirke, a sertés, vagy a marha is pillanatok alatt sütésre késszé varázsolható.
Hámozókés és paradicsomszeletelő
A hámozókés egy könnyű, praktikus késfajta, mely hajlított pengével rendelkezik. Zöldségek és gyümölcsök hámozásához és vágásához egyaránt ideális. Mivel a penge íve illeszkedik a kisebb zöldségek, gyümölcsök formájához, így praktikus szeletelés és hámozás mellett a szakácsok gyakran a dekorációs köretek elkészítéséhez is használják.
A penge hosszának köszönhetően akár csirkehús filézésére is használható.
A paradicsom tisztítására és szeletelésére külön paradicsomszeletelő kést is használhatunk, mely finoman fogazott pengéjének köszönhetően ideális vékony héjú vagy bőrű élelmiszerek vágásához.
Kenyérvágó kés
Jellegzetesen hosszú, recés pengével rendelkező kés, mely leginkább egy fűrészre emlékeztet. Bármilyen kenyeret vagy pékárut könnyedén felszeletelhetünk vele. A legtöbb, listánkon szereplő késsel szemben szinte soha nincs szüksége élezésre, megbízhatóan teszi a dolgát, és hosszú évekig kiváló társ lehet a mindennapos konyhai feladatok ellátásában.
Sok helyen olvasható, hogy olyan feladatokra is alkalmas, mint a paradicsomszeletelés, ez azonban afféle városi legenda. A kenyérvágó kés pengéjének köszönhetően kifejezetten pékáru szeletelésére lett kitalálva, használata sem húsok, sem pedig zöldségek szeletelésére nem ajánlott.
Séfkés
A séfkés tulajdonképpen univerzális csodafegyver. A gasztronómia egyik alapvetése, mely minden, az ételek előkészítéséhez szükséges feladatra alkalmas. Segítségével kedvünkre szeletelhetünk, apríthatunk, és ha igazán gyakorlott szakácsok vagyunk, akár filézhetünk is.
Nélkülözhetetlen eleme a konyhának, és a mesterszakácsok általában azt szokták mondani, hogy egy igazán jó minőségű szakácskés birtokában másra már nem is igazán van szükségünk. Természetesen abban az esetben, ha szeretnénk megkönnyíteni a munkánkat, érdemes egy profi séfkés mellett zöldségpucolásra, filézésre, valamint kenyérvágásra is külön kést tartanunk a fiókban.
Japán szakácskés
A japán szakácskés, más néven a santoku a távol-keleti séfek egyik konyhai csodafegyvere. A japán séfek ezt a széles pengével ellátott általános kést húsok, halak és zöldségek előkészítéséhez, aprításához egyaránt használják.
A santoku egyik jellegzetessége, hogy nagyon éles, így használata csak gyakorlott szakácsoknak ajánlott.
A penge íves kialakításának köszönhetően az épp szeletelt étel sokkal könnyebben leválik róla. Ilyen módon sokkal egyszerűbben használható hal szeletelésére. Ha kedveled a keleti konyhát, egy japán szakácskés beszerzése erősen javallott, ha pedig valaha igazi sushi-költemények készítésére adnád a fejed, akkor a konyha alapvető tartozéka kell, hogy legyen.
Mivel az éle egy kicsit visszafelé görbül, így friss zöldfűszerek aprítására is kiválóan alkalmas.
Nálunk a legjobb késeket egy helyen találod!
Ha hasznosnak találtad cikkünket, oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal is! Ha pedig szeretnél mostantól te is a legjobb késekkel dolgozni a konyhában, webshopunkon akár egyetlen kattintással kosaradba is teheted őket. Így ezután soha többé nem kell majd kenyérszeletelővel vágnod a paradicsomot, vagy séfkéssel filézned a pontyot a karácsonyi halászléhez!