A tökéletes bejgli titka

A tökéletes bejgli titka
A bejgli az a karácsonyi étel, ami egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhat.

Mákos vagy diós, mindegy, de lennie kell. Annak ellenére, hogy ennyire elengedhetetlen része az ünnepi menünek, kevesen tudják tökéletesen elkészíteni. Ennek leginkább az az oka, hogy a bejgli készítése során sok apró részletre kell odafigyelni ahhoz, hogy a legjobb eredményt kapjuk.

 

Milyen is a tökéletes bejgli?

 

Röviden: a tésztája finom, puha, omlós, kellő mennyiségű töltelék van benne, kinézetre pedig márványos, de véletlenül sem repedezett. Ez utóbbi szokta a legtöbb nehézséget okozni: a repedezés. Megvan a trükkje, hogy ne repedjen a megsütött tészta, de aki ezt nem ismeri, annak bizony meggyűlhet vele a baja.

 

A repedés ellen az első tanács: mindig a töltelék elkészítésével kezdjünk, hogy az kihűljön, mire töltésre kerül sor. Erre azért van szükség, mert a kirepedezés egyik oka éppen az, ha melegen kerül a töltelék a helyére. Ugyanez lehet a bejgli sorsa, ha a töltelékünk túl cukros, vagy túl lágy.

  bejgli

Igaz, a tésztába élesztő is kell, de ezt nem kell felfuttatni! Azt a hibát is gyakran elkövetik, hogy automatikusan felfuttatják, de így túlzottan megdagad a tészta, és eltorzul a sütemény, mire elkészül. Felfuttatás helyett bejgli sütéséhez elég csak liszttel elmorzsolni az élesztőt.

 

Mindent hidegen!

 

Egy másik fontos részlet, amire ügyelni kell a bejgli készítése során, hogy a hozzávalókat hidegen kell használni. Érdemes őket előhűteni, hogy elég hidegek legyenek. Amikor a tésztát gyúrjuk, igyekezzünk minél gyorsabban, minél kevesebb kézmozdulattal dolgozni, hogy a lehető legkevésbé melegítsük fel. Ha kész, gombócokká formázva a hűtőben pihentetni kell a tésztát, mielőtt kinyújtjuk egy sodrófával.

 

A tésztát 3-4 milliméteresre nyújtjuk. Lisztezni nem kell, a gyúródeszkát, mert a tészta nem ragad. Akkor jó állagú a töltelékünk, ha nagyjából olyan, mint a tészta. Erre fokozottan kell figyelni, mert a túl száraz és a túl híg töltelék is repesztheti a tésztát sütéskor.

 

Ha ezekre a részletekre odafigyelünk, a bejglink nemcsak finom lesz, hanem szépen egyben is marad, így még dísze is lehet az ünnepi asztalnak!

Árukereső.hu Árukereső.hu
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
90.82%
a vásárlók közül ajánlaná ismerősének ezt a boltot.
Elégedettség a bolttal:
Szállítási idő:
A bolt áttekinthetősége:
Ügyfélszolgálat/kommunikáció:
A(z) Konyhatízezercikk.hu webáruház elnyerte az Árukereső Megbízható Bolt minősítését a vásárlók valós visszajelzései alapján.