Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pálinkafőzés házilag lépésről-lépésre

Pálinkafőzés házilag lépésről-lépésre

Egy korábbi cikkünkben már írtunk a pálinkafőzés eszközeiről, ma pedig az otthoni pálinkafőzés lépéseit mutatjuk be.

Tulajdonképpen a pálinka kifőzése otthon nem olyan bonyolult feladat. Mindössze néhány dolgot kell szem előtt tartanod, és te is főzhetsz díjnyertes pálinkát az otthonodban. Ebben a blogcikkben most azokat a tudnivalókat foglaljuk össze, jó tanácsokkal kiegészítve, amelyeket te is felhasználhatsz a pálinka kifőzése során.

Magyarországon a két menetes, vagyis a kisüsti módszer a legismertebb. Most ezt fogjuk bemutatni, ám a leírt információk többsége ugyanúgy igaz az egy menetes eljárásra is.

Első lepárlás

Ebben az első lépésben az a cél, hogy a cefre levét lepárold, és elválaszd a szilárd összetevőktől, illetve, hogy valamennyire tömörítsd azt. Ennek eredményeképpen kapsz egy folyadékot, amely nem más, mint az alszesz. Ekkor nagyon oda kell figyelned a felhabzásra és a leégésre.

A felhabzás elkerülésére alkalmazhatsz habzást gátló szereket, és kerüld el azt, hogy a hab a páracsőbe jusson, mert ott dugulást okozhat. A leégés elkerülése érdekben pedig válassz minőségi pálinkafőzőt.

pálinkafőző

50 literes Perfect Home Pálinkafőző réz inox

MEGNÉZEM

Második lepárlás

Ebben a lépésben gyakorlatilag a lepárlás célja az, hogy az iható, és kellemes aromájú anyagokat különválaszd a kellemetlen, vagy akár mérgező összetevőktől.

A második lepárlás során az alszeszt tovább tömöríted, hiszen az egyes összetevők különböző forráspontúak, és ekkor a hőmérséklet folyamatos, és lassú emelésével időben ezek egymástól elválva fognak a párlatba belekerülni.

Mivel a folyadékok nem csak a forráspontjukon, de már jóval alacsonyabb hőmérsékleten is párolognak, ezért az előző állítás csak részben igaz.

A párolgás intenzívebbé válik a hő hatására, ezért a legtöbb összetevő a lepárlás folyamán végig jelen lesz a párában, ám különböző arányban.

Az otthoni pálinkfőzés során az a feladatod, hogy egy olyan párlatot nyerj ki, amelyben a számodra hasznos, kellemes összetevők - a lehető legjobb arányban vannak jelen.

Általában három részre szokás szétválasztani a párlatot:

Előpárlat: az első párlatrész, ami legelőször jelenik meg a hűtő kimenetén.

Középpárlat: ez maga a pálinka.

Utópárlat: ugyan mérgező anyagokat nem tartalmaz, de kellemetlen ízű és szagú folyadékokat igen.

Mivel a középpárlat 70-80 tf% közötti etil-alkohol tartalmú, ilyenkor még ihatatlan a pálinkafőzés után. Ekkor jobb lesz, ha néhány hónapig pihented. Bármennyire is szeretnéd azonnal megkóstolni elkészült pálinkádat, érdemes kivárnod, mert a végére egy egészen más minőségű, sokkal értékesebb és élvezetesebb italt fogsz kapni.

Előző írásunkat itt olvashatod el: miről ismerhető fel a jó kukta?

Árukereső.hu Árukereső.hu